Det kom ett mejl från Berlin, där en kompis med författartankar vandrar längs gatorna och lever klichén ut i fingerspetsarna. Nu skulle anteckningsböcker med skriverier sättas på datorpränt för ett romanbygge, och visste jag möjligen hur man översätter A4-sidor i Word till boksidor så att man har en hum om hur långt man skriver, undrade hon?
Och det har jag så klart, jag är ju ordning & reda personifierad, och genomförde empiriska studier på ett urval böcker och mätte på längden och tvären när jag skrev min första roman. Resultatet jag kom fram till var detta:
Om man skriver i Word med vanligt Times New Roman i tolv punkters storlek samt använder den förinställda högermarginalen, så ska radavståndet ställas in på exakt 28 punkter (det som görs under menyn Format/Stycke). Detta ger en dokumentsida som motsvarar en romansida i en ”normal” svensk bok.
I romanen jag håller på med nu – den är lite mer texttung än ”Dannyboy & kärleken” som hade väldigt mycket dialog vilket ger mindre textmängd per sida – betyder det att det går in runt 1600 tecken inklusive blanksteg per sida (”Dannyboy” hade cirka 1500 i medel). En ”vanlig” roman brukar ligga på från cirka 300 000 till 450 000 tecken inklusive blanksteg. ”Dannyboy”, vars pocketupplaga är på 234 sidor (229 sidor effektiv text), var på 340 000 tecken.
Nu är det här så klart inget facit över hur en svensk roman bör se ut. Men det är så nära genomsnittsverkligheten det går att komma, skulle jag vilja hävda.