Jag har personligen ännu mina dubier gällande Kindle på grund av deras hårdnackade motstånd till ePub-standarden, men jag måste trots detta medge att jag är väldigt sugen på att ge mig själv en Kindle Oasis i present, om jag blundar hårt för höga priset.
Forne Macworld-chefen Jason Snell på Six Colors är en inbiten läsplatteentusiast, och han har gjort en väldigt bra recension av den nya flaggskepps-Kindlen. Hans slutsats är en summering så god som någon:
So let it be known: The Kindle Oasis is a really great ebook reader, probably the nicest one ever built. And if you are a Kindle fanatic like me or you just like nice things, if you buy one you’ll be happy. But at a starting price of $290, it’s a high-end product for a narrow audience. If you’re just curious about the Kindle or want to replace an older model, I highly recommend the Kindle Paperwhite, which is still the best buy in the product line. It starts at $100, lights itself, has the same 300 dpi resolution of the Oasis, and runs more or less the same software.
Mm, Paperwhiten är helt klart ett mer sansat val. Men också bra mycket tråkigare…
En i Sverige sällan påtalad kundfördel med mobi (Amazons eboksfilssystem) är att till skillnad från Apple kan man fortfarande handla eböcker till äldsta versionen av en Kindle-platta.
Du som kund och läsare tvingas inte ständigt betala för uppgraderingar, istället görs automatiskt filversioner till alla typerna när man laddar upp en ebok till försäljning genom KDP. Som utgivare (och således en annan typ av Amazon-kund) åker man inte heller på någon avgift för de extra stora eboksfiler som skapas pga detta.
För övrigt ser jag inte problemet med att Amazon fortsätter med en egen standard så länge den är öppen nog. Det vill säga, så länge man inte måste köpa en Amazon läsplatta utan kan ladda ner Kindle Reader-appen gratis på valfri maskin och tanka in icke-Amazoninhandlade mobi-filer via usb eller mail och läsa fritt.
Jag får erkänna att jag inte förstår vad du menar. På vilket sätt ger Amazons filformat en fördel? Vad är det man som konsument inte kan göra på äldre Appleprodukter som man kan på en Kindle?
Jag har heller inget problem med att Amazon använder ett eget format på filerna de säljer i Kindle Store. Det jag stör mig på är att det inte ens är möjligt att få en Kindle att läsa en epub-fil, utan att de måste konverteras först. Det är självklart ett medvetet drag från dem för att undvika att Kindleägare ska handla i någon annan butik, några tekniska problem för Amazon att lägga in epub-stöd i Kindlens programvara finns knappast.
Nä, det blev lite tankefel där. Men du kan se det som ett långsiktigt argument för att investera i en Kindle 😉
Jag kan å andra sidan inte förstå hur du inte ser de tekniska problemen med att lägga in epubstöd i Kindle och appen. Utöver att det inte finns någon affärsmässig fördel då.
Fördelen och nackdelen med Epub är att det öppen kod. Men buggfixandet sker slumpartat och efterhand, det tar evigheter före nästa version håller – och ännu viktigare – används som genomgående standard (se epub3).
Amazon är kända som kundserviceföretaget framför andra. Hur ska Amazon kunna kvalitetsgarantera att epubfilerna funkar, fortsätter funka och funkar överallt efter att ha tagits in externt någonstans ifrån (antar jag)? Om Amazon dessutom skulle börja sälja epub skulle de behöva skapa en särskilt uppladdare som i pricip skulle behöva uppdateras varje gång en bugg fixats i epub, vilket skulle ske bortom deras kontroll.
I det stora hela är läsplatteanvändarna förhållandevis få och de av dem som vill ha en komplett ebokssamling i ett och samma digitala bibliotek på en och samma platta är nog ännu färre. Jag hade ärligt talat aldrig tänkt tanken, så tack för att du vidgade mina vyer 🙂 Jag har aldrig reflekterat över att mina eböcker finns spridda i konton hos Amazon, Kobo och iBooks. Nu får jag fundera över det.