E-böckerna i Sverige kontra USA igen

Läser att e-böcker nu säljer bättre än inbundna böcker överlag i USA. Liknande sådana här texter har publicerats länge, men då fokuserat på att marknadsledande nätbokhandeln Amazon säljer mer e-böcker än inbundet (och numera även pocket). Men det här är mig veterligen första gången som e-böckerna gått om försäljningen av inbundet totalt i USA, alla sorters försäljningsställen inräknade. Samtidigt kämpar vi i Sverige på att få e-böcker att passera milstolpen en procent av den totala försäljningen. Häpnadsväckande att världarna kan vara så skilda.

På tal om e-böcker och den svenska marknaden skrev jag en text till UNT om just detta i samband med att Adlibris presenterade sin Letto. De verkar bara ha publicerat den texten i papperstidningen, så jag tar mig friheten att lägga ut den här också.

Nysatsning kan bli ny chans för e-böckerna

Den svenska e-boksrevolutionen har kommit av sig. I höstas talades om ett genombrott när Zlatans självbiografi blev en storsäljare, men sedan har det varit relativt tyst. Samtidigt går e-boken som tåget i USA och fortsätter att plocka marknadsandelar. Nu gör Adlibris en nystart för sina e-böcker – kan det äntligen få fart på marknaden?

Hösten 2009, när de första renodlade e-boksläsarna lanserades i Sverige och alla ville prata om det nya spännande formatet på bokmässan i Göteborg, skrev varje tidning med självaktning minst en ”Nu tar e-boken över!”-artikel. Publiken brydde sig dock föga.

Två år senare var det dags igen. På bokmässan i fjol lanserade nätbokhandeln Bokus sin e-bokssatsning Dito, som följdes upp med en rejäl annonskampanj. Ett par månader senare hände det som den svenska e-boksbranschen så hett längtat efter, de lyckades hitta en ”indragare”, en bok så attraktiv att kunderna var villiga att prova ett helt nytt sätt att läsa på bara för att inte känna sig utanför.

Att det skulle bli en biografi om vår största fotbollsstjärna som blev den första e-bokssuccén i Sverige är på ett sätt ironiskt – Zlatan Ibrahimovic har aldrig framstått som någon större litteraturvän – men på ett annat sätt är det fullt logiskt. Boken ”Jag är Zlatan” lockade delvis en publik som vanligen inte läser böcker, de hade inga inkörda spår att lämna och tyckte inte att det var så märkligt att köpa en e-bok när den inbundna upplagan på blott någon dag sålts slut.

Men ett halvår senare känns e-boksframgången för ”Jag är Zlatan” som ett undantag. E-boken har inte fått något brett genombrott i Sverige, försäljningen ökar visserligen men det rör sig fortfarande inte ens om en procent av bokförsäljningen.

I USA däremot, går utvecklingen snabbt. I januari 2012 stod e-boken för en tredjedel av den samtliga försäljningen av skön- och facklitteratur, enligt siffror från den amerikanska förläggareföreningen.

Hur kan det vara så olika? Enligt min mening är det två faktorer som samverkar.

Dels har pocketboken en unik ställning i Sverige – ingenstans i världen säljs det så många pocketböcker per capita som här – dessutom till ett internationellt sett väldigt lågt pris. I och med att bokförlagen på det stora hela lagt e-bokspriserna högre än pocketpriserna gör dessutom att incitamentet för bokälskare att börja köpa e-böcker inte blir så stort – varför testa något nytt som dels verkar bökigt, och dels är dyrare?

Den andra faktorn är avsaknaden av ett svenskt Amazon. USA:s största nätbutik – som ju började som en renodlad nätbokhandlare en gång i tiden – har marknadsfört sin lågt prissatta e-boksläsare Kindle så hårt i snart fem års tid samt satt priserna för e-böckerna i den tillhörande Kindle Store så lågt att Amazon på egen hand skapat (och i dag fullständigt dominerar) den amerikanska e-boksmarknaden. Inget sådant har skett i Sverige. Bokus har som sagt lanserat en e-boksbutik, men att jämföra Dito med Amazons helhetskoncept går inte. Det är ett lovvärt initiativ, men långt ifrån ett tillräckligt sådant.

Nu gör dock Adlibris en nystart för sin två år gamla satsning kallad Letto. En läsplatta för 1400 kronor som i likhet med Kindle har e-boksbutiken inbyggd. Skapa ett konto, koppla betalkortet till det och köp i fortsättningen böcker med två klick. Just så enkelt som det måste vara för att publiken ska nappa. Nu är det bara att hoppas att Dito lanserar något liknande, så att konkurrensen hålls igång.

Ett problem återstår – priserna. Många e-boksnyheter säljs i dag för runt 160 kronor i Sverige, vilket är samma prisnivå som nya inbundna böcker har hos nätbokhandlarna. Ska marknaden få fart måste e-bokspriserna sänkas. 99 kronor för nyheter känns som den logiska nivån.

Jag har ju för den delen fått hem en Letto för test. Har inte hunnit ta tag i det på allvar ännu, men det kommer, och det i en välkänd form, så håll utkik!

——

Uppdatering eftermiddag: Nu har Svensk Bokhandel gjort en artikel gällande det här med e-böckerna och USA-marknaden. Känns fint att jag kunde inleda veckan som nyhetsledande! Bara att hålla i och öka takten framöver helt enkelt.

7 reaktioner till “E-böckerna i Sverige kontra USA igen”

  1. Jag håller med om att man behöver göra något åt prissättningen. Dessutom har vi det faktum att e-böcker har en moms på 25% medan vanliga böckers moms ligger på 6%. Varför denna skillnad?

    Jag skulle verkligen vilja veta varför denna skillnad i moms finns. Vet du?

  2. Skillnaden ligger i att EU ser fysiska böcker som produkter, men digitala böcker som laddas ner ses som en tjänst, och sådana har 25 procents moms. Det kan tyckas självklart att en enskild bok bör ha samma momssats oavsett i vilken form den säljs, men det blir mer komplicerat när man i nästa led ska börja definiera vad som rent generellt är en e-bok och därmed bör omfattas av en eventuell momssänkning.

  3. Varför anser du att den logiska nivån på nya e-böcker bör ligga på 99 kronor?

    Nya pocketböcker (som e-böcker inte är till för att sätta i bokhyllan utan är för att läsas) kostar sällan över 90 kronor och 45-50 kronor för nya böcker och böcker på topplistan över pockets är mer standard än undantag.

    Lägg till att digital distribution på inget sätt kommer i närheten av kostnaderna för pappersvarianten så borde e-böcker logiskt sett vara BILLIGARE än sin pocketmotsvarighet i papper.

    Runt 40 kronor nu och sedan stabilisera sig om några år runt 20-25 kr (+inflation så klart) vore rimligt.

    Egentligen vore det rimliga priset ännu lägre än det med tanke på att e-böckerna har kopieringsskydd och då låses till en läsenhet när en pocketbok oftast läses av någon mer medlem i familjen/släkten/kompiskretsen.

    Din poäng är dock rätt att priset är en stor hindrande faktor (även om huvudkällan för många nog är bibliotekets ”gratis” e-böcker)

  4. Jag tycker du drar lågprispressen lite väl långt.

    Dels så kostar fysiska böcker ofta en bra bit över 200 kronor när de är nya i dag, pocketutgåvorna ges ju ut först åtta månader till ett år efter första utgivningen i inbundet. Att därför bara ställa e-boken mot pocketen tycker jag leder fel. Jag tycker att en e-bok kan kosta 99 kronor så länge en titel är en nyhet (bara finns i inbunden form), och sedan sänkas till hälften när den förpassas till backlist (ges ut som pocket).

    Att e-böcker som säljs i Sverige inte kan delas vidare på grund av kopieringsskydd stämmer inte. Böckerna har i regel inte DRM-skydd, utan förses med en vattenmärkning som ger förlaget möjlighet att se vem som ursprungligen köpt filen om den dyker upp i fildelningssammanhang. Det finns alltså ingen teknisk spärr som omöjliggör att du låter andra familjemedlemmar lägga in e-boken du köpt på sina läs- eller surfplattor. Hur den juridiska biten när det gäller sådant ser ut vet jag faktiskt inte, men rent handhavandemässigt är det fullt görbart.

    Det här gäller dock bara Sverige, nästan inget annat land har satsat på vattenmärkning utan använder riktiga DRM-skydd.

  5. Sedan något mer än ett år har jag en Kindle. Dagligen erbjuds alla att ta del av en ”Daily Deal”, en bok i prisläget 0.99-1.99 dollar. Man har också kunnat välja böcker utan kostnad bl.a från Amazons Bestsellers, free books.
    Men från och med juli har villkoren försämrats för svenska ( och internationella) kindleägare. Ett pris gäller för den amerikanska marknaden, och ett annat, väsentligt högre, pris för övriga. Man har inte längre möjlighet att ta del av fria böcker eller the Daily Deal. Som en jämförelse kan nämnas jag under maj och juni köpte böcker för 50,71 dollar. Med den nya prissättningen hade jag fått betala för samma bokköp 124.19 dollar. Beskedet från Amazon var ”Free books are not available for international customers. Publishers grant e-Book rights on country by country basis” Jag har verkligen varit positiv till Kindle och tyckt mig kunna välja böcker till rimlig kostnad, men nu får vi se vad som händer. Agneta Östborn

    1. Känns som att Amazon medvetet drar sig tillbaka från sin breda internationella satsning, och i stället fokuserar på att lansera sig ”på riktigt” på ett antal marknader, det vill säga öppna nationella butiker i stället för att man i första hand ska förlita sig på den amerikanska.

      Det är ju mycket möjligt att det är de amerikanska förlagen som inte längre tillåter att de säljer deras e-böcker till rabatterade priser utanför USA:s gränser. Alltså ett gammalt avtal som gått ut och sedan omförhandlats på ett för Amazon ofördelaktigt sätt.

  6. Studerar man nätdiskussioner får tydligen europeerna ( i alla fall svenskarna) betala bra mycket mer just nu för sina kindleinköp än övriga regioner. Det kan skilja uppemot 10 dollar per bok. Under oktober 2011 köpte jag 24 böcker och utnyttjade flera Daily Deals (0,99-1,99) dollar. Jag betalade sammanlagt 48 dollar. Med de priser som gäller idag hade bokköpen gått på 210 dollar.
    Tyskland har just fått sin egna ”amazonbutik”, med Daily Deals med prissättning avsedd för sin region. Samma gäller i England. Asien, Canada Australien tycks ha US-priser.
    Vad gäller läsplatta skulle jag önska att det fanns en sådan i t.ex. ipad storlek. De flesta vill nog ha en smidig storlek, men själv skulle jag önska en läsplatta i t.ex. Ipad format. Som äldre önskar man större bokstäver, men samtidigt får det inte bli alltför lite text på varje sida. ( Kindle DX skulle duga gott, men har många finesser jag aldrig skulle använda). Spännande att se vilken utveckling läsplatteläsandet tar

Kommentarer är stängda.