Shit pommes frites. Forums, Expressens och Månadens Boks romantävling Ett år i Sverige, som de lanserade under rätt stor medieuppmärksamhet hösten 2005 och vars vinnare skulle få en halv miljon och bli utgiven såväl inbundet som i pocket och gå ut i bokklubb, blev … ingenting alls. Enligt ett pressmeddelande som damp ner hos oss nyss så blåses tävlingen av på grund av kvalitetsbrist:
Romantävlingen Ett år i Sverige
I samarbete med Expressen och Månadens Bok utlyste Bokförlaget Forum hösten 2005 en romantävling med titeln Ett år i Sverige. Målet var att sätta fokus på skönlitteraturens roll när det gäller att spegla vår samtid och förhoppningen var att hitta den stora samtidsromanen. Intresset för tävlingen var mycket stort bland såväl media som allmänhet och när tidsfristen gick ut den 1 oktober 2006 hade 318 bidrag inkommit. Tyvärr måste vi nu meddela att inget av dessa fullt ut har uppfyllt de mycket höga kvalitetskrav som man måste ställa på en vinnare, och juryn har därför enhälligt beslutat att priset inte kommer att delas ut.
UPPDATERING: En vän mejlar angående mitt inlägg och skriver att Bra Böcker tydligen fick in över 700 bidrag till en liknande tävling 1996. I vår artikel från oktober 2005, när Forums tävling presenterades, nämndes en förhoppning om att det skulle komma in 500 bidrag. Jag hade inbillat mig att hur många som helst skulle ta chansen och nappa. Men kanske var det de lustiga reglerna, som att romanen var tvungen att handla om flera generationer, att man skulle bryta mot något av de tio budorden (går det ens att skapa stort drama utan att göra det?) samt att den helst skulle innehålla en okonventionell kärlekshistoria, som drog ner bidragsantalet.
Frågan man kanske borde ha ställt, men som vi så klart inte tänkte på när vi ringde på det (och inte Svensk Bokhandel heller verkar det som) är om förlaget kommer att ge ut något av de inskickade manusen utanför tävlingens ram? Om man inte behöver dela ut en halv miljon i prispengar och garantera pocket- och bokklubbsutgivning så torde ju kravet på att det ska vara en potentiell kioskvältare man publicerar bli mindre. Jag menar – bara för att de inte lyckades vaska fram den stora samtidsromanen så kan de ju sitta på ett knippe bra debutanter.
Eller så var helt enkelt alla rätt ruttna.
Det var fan…
En bekant ställde upp i tävlingen – antar att de tappade bort hans manuskript i hanteringen 🙂
Undrar om det är ett tecken i tiden, dvs stor ström manuskript till förlagen, med låg kvalitet eller om det handlar om ”[…] fullt ut har uppfyllt de mycket höga kvalitetskrav”.
Nåväl.
Kul på ett sätt.
Trist på ett annat.
Samtidigt vore det ruttet att ge ut ett manuskript vid sidan av tävlingen.
Ger intrycket av falsk marknadsföring, dvs skriv ett manus, få mycket pröjs, men i slutändan får du ändå bara sedvanligt arvode.
Men samtidigt blir det konstigt om de sitter på manus som är tillräckligt bra för vanlig utgivning men känner sig tvingade att säga nej. De som skrivit kommer ju då att vända sig tillett annat förlag, och blir de utgivna där så har ju Forum lagt ner otaliga timmar (och i förlängningen en massa jävla pengar) något som gynnar ett konkurrerande förlag. Inte så smart ekonomiskt.
Men frågan är väl också hur de skulle lösa marknadsföringbiten. Om det kommer en debutant om något år som skrivit en bok som följer de där reglerna – alla kommer ju att fatta att den blev nobbad i tävlingen – hur marknadsför man den?
nicklas:
om det sker så gör det väl egentligen inget om alla fattar att den blev nobbad… många bra förfatare har blivit refuserade till höger och vänster innan nån slutligen nappat (och bara för det kommer jag inte just just nu på några klockrena exempel, men jag VET att det finns)