När googlingarna på frasen varför har vi julgran börjar rassla in på min sajt, ja då vet man att det börjar lacka mot jul. För tre år sedan var jag förvånad, för två år sedan var jag lite less, i fjol blott konstaterande men när vi skriver 2009 i kalendern är jag snäll och hjälpsam:
Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med levande ljus och godsaker som frukt och konfekt. Man hängde vanligtvis äpplen i granen för att tynga ner de grenar som ljusen satt på så att de skulle sitta rakare. Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna prydnader i papper och halm. Från åren kring 1880 fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i de större svenska städerna. De finaste var importerade från Tyskland.
Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är dock mycket gammal och tjänade till att skydda hemmet mot alla sorters onda makter och väsen. Fortfarande tar många in påskris till påsken och dekorerar med löv vid sommarbröllop och andra festliga tilldragelser. Det förekom långt tillbaka att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren.
Uppdatering: Och som ett julkort på posten anordnade så Sydsvenskan en chatt i dag där man fick ställa frågor om jultraditioner.
Fast nu förvärrar du bara situationen. Om ett par år riskerar din blogg att vara den självklara startpunkten för alla som vill veta mer om julfirandets traditioner.
Det är en risk jag tvingas ta. Någon måste stå upp för julgranen.