Det blev en irländare som plockade hem årets Bookerpris. 45-åriga Anne Enright tilldelades utmärkelsen för romanen ”The gathering”, för till skillnad från vårt eget Nobelpris i litteratur går Bookerpriset till en bok, och inte till ett författarskap, vilket oftast ger att vinnarna av det brittiska priset är rejält mycket yngre och vitalare än Nobelprisvinnarna, även om de två senaste årens segrare där, Orhan Pamuk och Doris Lessing, verkar ha mycket krut kvar i benen. Jjojo, Lessing fyller åttioåtta vilken dag som helst, men verkade ha ett par decennium kvar baserat på uppvisningen på sin Hampsteadtrappa.
Likt rätt många Bookervinnare tidigare finns heller inte Enright utgiven på svenska vid tiden för tillkännagivandet – 2006 års vinnare, den då blott 35-åriga indiskan Kiran Desai som fick priset för ”Bittert arv”, debuterade här först i år och irländaren John Banville från 2005 väntar fortfarande på svensk utgivning. Själv hade jag aldrig hört talas om Anne Enright innan jag för några dagar sedan läste en inför-text i The Guardian, tror jag det var.
Oh well, hon kommer säkert ut på svenska inom ett år.
——
Och så något helt annat: Är det inte väldigt tragikomiskt att när svenska staten till sist lyckas sälja några Gripen-plan till ett annat land, så sker det inte för att köparlandet Thailand verkar tycka att Gripen är särskilt bra, utan för att USA vägrar sälja F16-plan till dem eftersom Thailands demokratiskt valda regering blivit avsatt i en kupp?
Bra att vi lyckas kränga några ex av jasen men vår marknad är tydligen länder som USA inte får/vill sälja vapen till..nu är det förvisso Thailand men ändå….och vi som anser oss ha så hög moral angående vapenförsäljning.
Notera att det är Konungariket Sverige som säljer överskottsmateriel, och inte Saab. Staten är även säljare i Ungern och Tjeckien.
Ungern, Tjeckien och Sydafrika köper också Gripen, så det är inte första landet vi säljer till. Och orsaken till att Thailand vill ha F-16 är att planet är 30 år gammalt och därmed betydligt billigare (och resten av NATO har drivor med det, så det blir billigare i drift också). Gripen är ett betydligt mer sofistikerat plan och därmed blir hela mankemanget dyrare. Ytterligare en faktor är att USA antagligen har rätt mycket mer att erbjuda i form av motprestationer – eller så kan de till och med erbjuda licenstillverkning, vilket är riktigt lukrativt för köparna. Indien vill göra detsamma med det plan de nu väljer att köpa.
Men visst är det skitfånigt att vi slagit oss för bröstet i flera år att vi har tuffa exportregler. Sen kan man iofs säga vad man vill om att USA inte säljer till kuppmakare… den regeln åker nog ut genom fönstret om USA står bakom kuppmakarna…
Oj, jag var lite snabb när jag skrev att det var Saab som är säljaren. Jag ändrar!
Och jo, det känns väldigt mysko att USA av alla länder ska slå Sverige på samvetsfingrarna när det gäller vapenexport.
Men snälla KÄLLKRITIK NÅGON!!!!
Den enda källa till att Thailand inte skulle få köpa F16 är en ANONYM KÄLLA som pratat med Reuters.
HALLÅ!! anonym källa betyder VEM F*N SOM HELST!!!
Lyssna på vad Thailändarna säger och vad svenskarna säger: Gripen valdes för att Gripen är bäst och billigast och erbjuder generösare motköpsaffärer.
Att hela journalistkören basunerar ut Reuters anonyma källa är ett nytt lågvattenmärke och visar på hur urbota inkompetenta de är. OM det nu var så att USA inte får sälja: varför kommer det fram DAGEN INNAN BESLUTET MEDDELAS????
Bra sagt Torkel.
Men du vet väl att jantelagen förbjuder oss att hävda att Gripen är ett av världens bästa multirole plan, som det faktiskt är…
Håller helt med Torkel!
Men grejen är väl den att det säljer bättre i media och väcker större uppmärksamhet om man kan hitta uppgifter som pekar på skandal.
Bara det faktum att någon väljer ett svenskt plan uppmärksammas inte lika mycket, eftersom många inte känner att det berör de personligen. Jag skulle däremot vilja hävda att en sådan affär berör Sverige otroligt mycket, speciellt i en tid då det egna försvaret inte har råd att finansiera flygplansutvecklingen, och då det är av största vikt att vi kan upprätthålla hög kompetens på det området.