Nänä, inget nytt stadsbibliotek här inte.

Tillbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek stoppas för gott. Därmed har de som vill att Stockholm ska vara ett oföränderligt museum vunnit ännu en seger. Visserligen tyckte jag inte att vinnarförslaget från 2007 kallat Delphinium var någon superhöjdare, men som jag nyss skrev i en kommentar hos Bokhorajag kan ändå inte låta bli att se det här ur ljuset att 95 procent av alla byggnadsprojekt i Stockholm stoppas, stympas eller dras i tjugoårig långbänk av en högljudd äldre generation som vill att allting ska förbli som det alltid har varit, samtidigt som de börjar tala i tungor om Klararivningarna.

Och det är jag ofantligt trött på.

Fast visst – läggs alla de här pengarna på att verkligen utveckla de befintliga biblioteken i Stockholm samt öppnar för andra bibliotekssatsningar, då är jag väl i just det här specifika nimby-fallet någorlunda nöjd.

Men ändå. Bah.

——

Tidigare inlägg från min penna om Stockholms stadsbibliotek:

DJtv 21: Vi påskrisar biblioteken
Stockholm förtjänar ett riktigt bibliotek

Låna böcker? Äh, gå hem och lägg dig istället.

——

Uppdatering: Ah, Svenska Dagbladet fortsätter att vara neutrala och sakliga i sin rapportering när det gäller att skriva om stadsplanering, ny- och ombyggnader i Stockholm. Efter haveriet med överdäckningsartikeln häromveckan skriver de nu på nyhetsplats att Gunnar Asplunds biblioteksbyggnad utstrålar ett upphöjt lugn. Underförstått – det vore en styggelse att störa byggnaden.

Seriöst, kan man inte åtminstone ge lite sken av att försöka hålla sig på mittlinjen?

6 reaktioner till “Nänä, inget nytt stadsbibliotek här inte.”

  1. Jag håller med dig om den där tröttsamma Klaranostalgin. Men så konservativt är ju inte Stockholm – vi har de senaste decennierna fått landmärken som Globen och Söderpinnen, hela kvarter kring Södra station har tillkommit för att inte tala om den pågående byggnationen vid Centralstationen och hur Norra stationsområdet ska byggas om på ett sätt som jag gärna sett att det blivit mer diskuterat. Liksom det vinnande förslaget för Slussens omgörning, som känns såväl trist som fegt – men det kommer säkert att bli verklighet inom några år. Då känns det bättre att man drar Stadsbiblioteksprojektet ett varv till, så att det verkligen blir bra.

  2. Men flera av de byggprojekt du pekar på är ju typiska stympningsprojekt. Söder Torn blev ju just en avhuggen ”pinne” efter att det förfasats över dess höjd. Arkitekten bakom projektet hoppade ju till och med av i protest mot de kompromisser som staden tvingade honom till innan huset fick byggas. Likaså har det naggats här och där i byggprojekten vid Centralen för att göra det mer slätstruket. Och jag är helt övertygad om att Slussen kommer att dras flera varv till innan det eventuellt blir byggstart om sisådär tio-tolv år.

  3. Jag tycker du angriper saker från en massa olika håll. Låt stadsbibliotekets annex står där dom står, det finns få platser i Stockholm som är vackrare, och att bevara en kulturmiljö behöver inte betyda att man är bakåtsträvare. När det kommer till nybyggnation tycker jag dock också att man ska våga mer, håller med om att söders torn är en sorglig påminnelse om detta. Men man behöver väl inte riva för att bygga nytt? En spännande stadsbiblioteksbyggnad vid nya slussen, som ofta nämns, är väl ett utmärkt förslag. Eller om det blir ett nytt område vid värtan så bygg den där.

  4. Visst, stadsbibliotekens annex kan anses vara vackra – även om jag personligen inte tycker att de tillför huvudbyggnaden särskilt mycket – men som moderna biblioteksbyggnader fungerar de väldigt illa ihop med huvudbyggnaden. Att ha sammanhängande typer av verksamhet i fyra olika byggnader utan möjlighet för besökarna att röra sig mellan dem utan att gå rätt långt utomhus (jag antar att det finns kulvertar som personalen kan gå i dock) är knappast funktionellt. Bara en sådan sak som att man har litteraturen i huvudbyggnaden och tidskriftsbiblioteket i ett annex på andra sidan Spelbomskans torg är ju idiotiskt ur användarsynpunkt (huvudsyftet för de flesta besökare torde vara att besöka biblioteket för att låna en bok och/eller läsa ett par tidningar). Nu är kanske det något som kan ändras utan ombyggnationer, men det har ju inte skett tidigare, så vem vet.

    Madeleine Sjöstedt var också i dag väldigt tydlig med att Stockholms huvudbibliotek ska fortsätta att vara Gunnar Asplunds byggnad. Ett eventuellt Slussenbibliotek – som knappt ens nått idéstatus ännu – blir om det blir verklighet bara en filial.

    Det som stör mig med dagens besked är att politikerna som vanligt backar för en relativt liten med högljudd bevaraopinion. Staden hade redan 2006 när arkitekttävlingen utlystes beslutat att det var okej att riva annexen för att uppföra tillbyggnaden. Nu backar man, och hänvisar till ekonomin. Det är möjligt att det är pengarna som är problemet, men jag tycker att det finns ett ledsamt mönster här som inte går att bortse ifrån.

Kommentarer är stängda.