Jag förverkligade en dröm jag haft sedan barnsben i dag. Jag besökte Karesuando, Sveriges nordligaste samhälle. Väl på plats fann jag en bonus.
6 reaktioner till “Lappland”
Kommentarer är stängda.
Författare och skribent
Jag förverkligade en dröm jag haft sedan barnsben i dag. Jag besökte Karesuando, Sveriges nordligaste samhälle. Väl på plats fann jag en bonus.
Kommentarer är stängda.
Lappland?
Landskapsnamn?
I norra Sverige talar vi sällan om landskap, oftare – nästan alltid – om län.
Västerbotten.
Norrbotten.
”Lappland” – det låter i mina öron som en kapitelrubrik i Nils Holgerssons underbara resa.
Well, på det seminarium jag höll igår i Vittangi, så fick jag faktiskt frågan om varför jag inte framhåller Lappland utan pratar om Norrland eller Norrbotten. Så det är nog väldigt olika beroende på var man kommer ifrån. Dessutom är ju både Norrbotten och Västerbotten landskap, inte bara beteckningar på län.
Åtminstone är det så där jag kommer ifrån. Vi lapplänningar föredrar att benämnas vid vårt landskap. Det kanske är annorlunda längre söderut.
Att kalla min egen härkomst vid länsnamn skulle kännas väldigt märkligt. Kanske gör man så i Västerbottens län och Norrbottens län, men att säga att jag kommer från Gävleborg har aldrig ens slagit mig, jag kommer ju från Gästrikland. Likaså tror jag att alla som kommer från den andra delen av mitt hemlän säger att de kommer från Hälsingland och inget annat.
Visst är landskap som från en annan tid, men det är ju också det som gör dem så beständiga och lätta att identifiera sig med. Länsgränser har ju en tendens att ändras över tiden, snart har vi troligen inte ens dem kvar i sin nuvarande form, utan bara ett antal storregioner eller ”superlän”. Landskapen har ju legat där de gör sedan medeltiden och är geografiskt betingade, inte regionalpolitiskt. Det tycker jag känns tryggt.
När jag flyttade till Västerbotten fick jag av bibliotekschefen i Umeå till min förvåning veta att från och med Västerbotten och norrut så används mestadels länsnamn – söderut landskapsnamn.
(Numera bor jag i landskapet Uppland och vet inte ens riktigt säkert vilket län jag bor i …)
Lena – det är möjligt att man gärna gör så i områdena runt t ex Umeå och Luleå, men längre norrut tror jag faktiskt hellre folk vill förknippas med Lappland. Det finns till exempel en form av konkurrens, nästan ogillande, mellan Kiruna och Luleå som städer. Därmed inte sagt att det är så för alla förstås, men skillnaderna är nog stora om man kommer ut och bort en bit från länscentrumen.
Det är enkelt – I Norr- och Västerbottens län säger man aldrig Lappland, Kiruna och Lycksele ligger i Norrbottens län resp. Västerbottens län.
Lappland antyder att detta är lapparnas eller samernas land, men de flesta släkter som bott här i hundratals år är inte samer – och vi skall inte vara andra klassens medborgare i våra hemlän.