Nordsken i Skellefteå

Skellefteå! Vi åkte ner för att besöka gejming- och fantasymässan Nordsken och dinosaurieutställningen Dinosaurs. Nordsken i går och i dag, Dinosaurs i morgon.

Det visade sig att Scandic där vi bor även är det officiella mässhotellet, så såväl Tage som Ejda har blivit starstruck. Tage tog en groupie med två av sina youtubefavoriter Martinbum och Figgehn i går kväll, och Ejda fick sig en pratstund med Handbok för superhjältar-författarna Elias & Agnes Våhlund (vars böcker vi köpte och fick signerade tidigare i går på mässan). Dock var hon lite irriterad i morse för att de inte kom ner och åt frukost samtidigt som vi var där, för hon ville fråga varför hon inte lyckas med superkrafterna lika bra som hjälten Lisa i böckerna.

Vi sprang även på Sara Bergmark Elfgren vid frukostbuffén, min plan är att gå och lyssna på det seminarium som hon ska ha efter lunch med sin gamla Cirkeln-kollega Mats Strandberg om att skriva fantastik. Det vore också roligt att höra samtalet med Marvel Comics chefredaktör CB Cebulski senare på eftermiddagen, men vi får väl se hur länge kidsen vill stanna kvar, vi har lovat dem bad i hotellets pool senare.

Fick även till en bra joggingrunda längs Skellefteälven i går kväll innan middagen. Fint!

Balto

Vi inledde en kortare semester i går. Körde ner genom Tornedalen – stannade i Junosuando där Ejda ville plåtas med statyn av den berömda siberian huskyn Balto som hon gärna ser den animerade långfilmen om gång efter annan, köpte en glas i Pajala och åkte vajerbana vid Norrsken Lodge i Övertorneå, där vi också bodde över.

I dag går färden vidare ner mot och längs med kusten, med målet Nordsken-festivalen i Skellefteå.

——-

I ärlighetens namn är det väl snarare hundslädesförarparet Leonhard och Constance Seppala som står staty i Junosuando samtidigt som deras hund Balto står staty i Central Park i New York, men vilken annan hund än deras mest berömda ledarhund skulle det ens kunna vara som står först i det där spannet? Ingen, kom jag och Ejda fram till.

Storytel lägger till finskt och danskt innehåll i Sverige

Nu har äntligen en funktion dykt upp hos Storytel som jag tjatat mig blå om i flera år – eller ja, jag har i alla fall varit på dem om det två, tre gånger. Nämligen att börja erbjuda material på andra språk än svenska och engelska i tjänsten, eller ännu mer frankt uttryckt och det som varit mitt personliga önskemål:

Att den finskspråkiga utgivningen av Virus även ska finnas tillgänglig på svenska Storytel, och inte bara hos Storytel i Finland. Och sedan ett par dagar tillbaka är det så. Hurra, säger jag!

Det som skett i och med senaste app-uppdateringen är att ett finskspråkigt samt danskspråkigt utbud blivit tillgängligt i tjänsten. Hur det ser ut med utrullning av den här funktionaliteten på ytterligare språk vet jag inte, men det borde väl vara rätt självklart att det står på deras att göra-lista, när Storytel nu ändå har så många marknader och språk som tjänsten är aktiv på – och inte minst har en hel del egenägt material som är utgivet på dessa språk. Bara när det gäller exempelvis Virus så är den översatt till såväl arabiska, turkiska, spanska och ryska, och det finns stora befolkningsgrupper i Sverige som talar åtminstone de tre första av de språken. Att kunna erbjuda ett ljudboksutbud på dessa språk är så klart viktigt i kampen om abonnenter, inte minst framtida sådana när marknaden i övrigt börjar mättas och man får ett ökat behov av att locka kunder i nya marknadssegment – exempelvis kanske bland invandrargrupper som hittills inte tyckt att utbudet varit något för dem så länge det bara funnits böcker på svenska och engelska i tjänsten.

Utbudsmässigt vet jag inte hur det ser ut med de finsk- och danskspråkiga titlarna, men jag utgår ifrån att det är beroende på hur avtalen ser ut med enskilda förlag i de olika länderna. Att en bok finns utgiven på finska hos Storytel i Finland behöver alltså inte per automatik innebära att den nu även finns i den svenska tjänsten (tror jag!), men chansen är i alla fall betydligt större att den finns i båda katalogerna än för ett par dagar sedan.

Att jag brunnit för just den finska utgivningen av Virus beror på att jag bor i en region av Sverige där många har finska som sitt naturliga förstaspråk, särskilt i de äldre generationerna. Och eftersom den svenska utgivningen av Virus hela tiden funnits tillgänglig hos finska Storytel (och även hos norska Storytel) har det känts trist att situationen inte också varit den omvända.

Rent praktiskt fungerar det så att appen – om man uppdaterar till den allra senaste versionen – precis som tidigare har det svenska samt engelskspråkiga utbudet ikryssat som förval, men går man in i appinställningarna kan man lägga till att den även söker i det finsk- samt danskspråkiga utbudet. Vad jag kunnat se fungerar det fint.

Så ni som är sugna på Virus (och snart även Smittad) läst på finska av skådespelerskan Sanna Majuri, in och lyssna här.

Smittad 2 och topplistan

Dags för lite sifferexercis! Försökte hålla koll på Storytels topplista förra veckan, för att se hur högt Smittad 2 skulle nå. Och det blev en åttondeplats som bäst, vilket jag inte tycker är så illa pinkat för en serie som nu är inne på sin sjätte säsong, om man räknar från starten med Virus 1 sommaren 2016 (och det tycker jag nog att man bör göra, eftersom den absoluta merparten av fansen hängt med genom hela Virus-kvartetten och de hittills två Smittad-säsongerna). Åttondeplatsen nåddes under tisdagen och onsdagen förra veckan (topplistan ändras dagligen och baseras på de senaste sju dagarnas ljudbokslyssningar/e-boksläsningar). På onsdagen såg topplistan ut som följer nedan.

Topp 15 Storytel onsdag 22 maj:

1. Hannah – en släktsaga: Höststorm av Laila Brenden, inläsare My Holmsten
2. Sista färjan från Ystad av Karin Alfredsson, inläsare Katarina Ewerlöf
3. Broder Jakob av Emelie Schepp, inläst av Gunilla Leining
4. Går genom vatten, går genom eld av Christian Unge, inläst av Gunilla Leining
5. Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin, inläst av Lars ”Lisa” Andersson
6. Brudslöjan av Kamilla Oresvärd, inläst av Marie Richardson
7. Dockleken av Caroline Engvall, inläst av Disa Östrand
8. Smittad 2 av Daniel Åberg, inläst av Philomène Grandin
9. Mörk och helig natt av Michael Connelly, inläst av Magnus Roosmann
10. Sjöbodsblues av Sara H Olsson, inläst av Maria Lyckow
11. När himlen håller andan av Annika Sjögren, inläst av Gunilla Leining
12. Allt jag fått lära mig av Tara Westover, inläst av Katarina Cohen
13. Skamvrån av Sofie Sarenbrant, inläst av Katarina Ewerlöf
14. Station K av Peter Stjernström, inläst av Jonas Malmsjö
15. Att kyssas genom ett hissgaller av Mia Ahl, inläst av Maria Lyckow

Topp 9 på Storytel onsdag 22 maj. Skärmdump från iPad, därav det något ovanliga utseendet.

När det gäller de äldre säsongerna av Virus och Smittad är det som alltid roligt att se hur de tar fart igen när en ny säsong kommer. I detta nu ser veckotopplistan över Storytel Original-serier ut så här:

Topp 10 Storytel Original tisdag 28 maj:

1. Smittad 2 av Daniel Åberg, inläst av Philomène Grandin
2. Virus 1 av Daniel Åberg, inläst av Disa Östrand
3. Akademin av Eva Maria Fredensborg, inläst av Magnus Roosmann
4. Sekten av Maria Nordström, inläst av Nina Zanjani
5. Virus 2 av Daniel Åberg, inläst av Disa Östrand
6. Smittad 1 av Daniel Åberg, inläst av Philomène Grandin
7. Brottstycken av Fredrik Hardenborg, inläst av Christian Fex
8. Virus 3 av Daniel Åberg, inläst av Disa Östrand
9. En av hennes pojkar av Eli Winther, inläst av Marcus Johansson
10. Virus 4 av Daniel Åberg, inläst av Disa Östrand

Virus första säsong var i förra veckan uppe på någonstans kring höga 70 på den totala topplistan igen. Fint med den långa svansen!

Varning för pränks

Det är farliga tider här nu. Ejda och hennes kompis Charlie har upptäckt pranksens fröjder, eller pränksens, som hon stavar det.

Veckan har bestått av sådant som igenplastade toaletter, förtejpade vattenkranar, citron i kaffet, tandkräm som fyllning i Oreokakor, vattenfall nerför trappor, skruvar i bildäck (kanske inte helt ofarligt…) och hela hushållets skor gömda utomhus (i eftermiddagsregnet…).

I morgon är dagis stängt på grund av planeringsdag, och Ejda har krävt att få göra frukost åt hela familjen. Ska vi se det som ett hot eller löfte? frågade Johanna. Se det som ett hotfullt löfte, blev svaret.

Lär bli en smakrik morgon.

Samtal avklarat

Det blev ett bra samtal på biblioteket inne i Kiruna i går tror jag, snacket flöt på fint och publiken var på alerten och ställde frågor. Fick till och med signera några pocketar innan det var dags att ratta hemåt. Kul!

Provins redaktör Carl Åkerlund, jag själv och Mats Söderlund. Benen i kors och sneakers gånger tre.

Hög puls

Framträdandeintensiva dagar för familjen Åberg/Ögren just nu.

Det började i tisdags när Johanna höll två föredrag inne på Navet i Kiruna om landsbygdens förutsättningar inom turistnäringen här uppe i norr, fortsatte i går med att det var premiär på Folkets Hus (och lapp på luckan!) för musikalen Vakna Tellusianer! som klass F-3 arbetat med under hela läsåret, där Tage spelar en av huvudrollerna. I kväll är det så dags för mig att ha mitt författarsamtal med Mats Söderlund på stadsbiblioteket inne i Kiruna, samtidigt som Tage spelar sin andra föreställning på Folkets Hus här hemma i Vittangi. I morgon reser så Johanna ner till Stockholm för ett jobbmöte hos Visit Sweden, samtidigt som jag ska rodda med en informations- och filmkväll på Folkets Hus här i byn. Framträdandena avslutas så med att Johanna ska prata om sin familjeekonomibok Mamma, pappa, pengarPamojafestivalen inne i Kiruna på lördag eftermiddag.

Däremellan ska vi även lyckas klämma in det årliga cykelloppet Vittangirundan på lördag förmiddag. Därtill hann jag även före musikalföreställningen i går åka in till Kiruna med Ejda för veckans ridlektion, där jag blev  rätt så hårt biten i låret av valacken Krokus. Det är hårt att vara hästpappa.

Tidens tand

Hade orsak att sparka igång min gamla älskade Powerbook i morse, behövde rippa en dvd inför en filmvisning vi ska ha på Folkets Hus på fredag kväll, och eftersom det var cirka 700 år sedan jag ägnade mig åt något sådant, vände jag mig till den gamla trotjänaren, där det fortfarande fanns programvara för detta inlagt.

Drabbades som vanligt av kraftig nostalgi, och började efter avslutat dvd-värv småjobba på den numera femton år gamla datorn. Som vanligt gick det lite trögare än senast, det är ju faktiskt smått sinnessjukt att allting hela tiden ska behöva starkare och starkare maskiner, trots att det jag sysslar med i dag på det stora hela är detsamma som för 2004 när datorn var sprillans ny. Nu drogs fläktarna igång bara av att jag loggade in på Gmail.

Spiken i kistan kom dock när jag skulle logga in på WordPress för att skriva det här blogginlägget. Det gick inte längre, access denied var beskedet jag fick följt av något servertjofräs, möjligen har det att göra med den där php-uppdateringen jag gjorde i vintras, jag vet inte, har inte tid att undersöka saken djupare just nu.

Oavsett bakomliggande orsak gjorde det mig sorgsen. Nej, självklart kan jag inte förvänta mig att en femton år gammal dator ska kunna användas på samma sätt i dag som då, men att jag inte ens ska kunna logga in på min blogg (med tretton år på nacken)?

Mörker.

Snöfritt 2019

Jag har ju glömt att rapportera när årets snö försvann! Jag brukar alltid försöka hålla koll på vilken dag den sista strängen av den riktiga vintersnön försvinner (får vi ett bakslag nu med snöfall som ligger typ någon dag räknas det alltså inte).

I lördags förra helgen, den 11 maj, inföll det magiska datumet. Det var det tidigaste under de år jag fört bok – i fjol var det 15 maj, och 2015 samt 2016 var det dagens datum, det vill säga 17 maj. 2017 var vi i New York hela maj, så det året har jag ingen koll på.

Faktum är att det var nära att ske redan i slutet av april i år, hade den tidiga värmeböljan fortsatt någon dag till hade gården blivit bar redan då.

Bilden togs på eftermiddagen, och framåt kvällen startade hällregnet som avgjorde dess öde.

Premiär i dag: Smittad 2!

Inledande anmärkning 2020: Smittad 1 och Smittad 2 döptes i ett senare skede om till Virus 5 respektive Virus 6. Namnet Smittad är alltså numera inaktuellt.

——

Någon gång i natt släpptes den lös igen, den där virussmittan som aldrig ger sig. Smittad 2 ges ut i dag, och det är alltså den sjätte delen i Virus-sviten. Jag vågar utlova spänning, dramatik och sorg på hög nivå för Amanda, Iris, Risten, Jenny, Dano, Patrik och alla de andra, och ett sjuhelsikes avstamp inför den stora finalen av hela sviten som säsong tre kommer att innebära senare i år.

Premiären till ära har även första säsongen av Smittad fått ett nytt omslag, för att gå mer i samma linje som Virus. Riktigt snygga tycker jag!

Och ja, det finns redan ett färdigt omslag för den avslutande Smittad 3 också, vilket är mer än vad jag kan säga om själva texten till den… Men jag ska börja skriva så fort jag någon gång den här veckan tagit mig förbi deadlinen to end all deadlines. Men mer om det projektet senare.

Sju säsonger blir det alltså totalt av Virus-sviten. Passande tycker jag, sju är något av ett magiskt nummer när det kommer till säsonger inom främst den amerikanska tv-världen.

Men för sjuttsingen – iväg och njut av Smittad 2 hos Storytel nu. Den finns såväl som ljudbok som e-bok. Hela sviten hittar ni här.

Förlagsstriden pekar mot en ny bokbransch

Nedanstående krönika publicerades ursprungligen i Västerbottens-Kuriren torsdag 2 maj:

——

Går vi inom litteraturen mot en framtid där vi måste vända oss till olika butiker för att få tag i olika böcker? Med start i de senaste veckornas strid mellan förlagsjättarna Bonniers och Storytel, känns det som att så kanske blir fallet, åtminstone digitalt.

En liten bakgrund: Sedan 1 april har Bonniers stängt kranen för nya ljud- och e-böcker till Storytel, som är den största abonnemangstjänsten för digital litteratur i Sverige. Hittills har det fått resultatet att Storytels prenumeranter inte fått tillgång till bland annat Jonas Karlssons, Camilla Läckbergs och Fredrik Backmans nya böcker.

Konflikten handlar som så ofta om pengar. I höstas avslöjade branschtidningen Svensk Bokhandel att Bonniers länge haft ett guldkantat avtal med Storytel – i kraft av sin storlek hade de lyckats förhandla till sig ungefär dubbelt så hög ersättning per lyssnad bok än andra förlag – och omförhandlingarna verkar ha kört fast rejält.

Bonniers äldre titlar finns fortfarande kvar hos Storytel, men som svar på Bonniers agerande har Storytel valt att dölja dessa böcker i sina tips- och kategorilistor, man måste helt enkelt använda sökrutan och leta sig fram för att hitta Bonnierböckerna.

Positionerna verkar låsta. I en artikel hos Svensk Bokhandel i slutet av april sa visserligen en representant från Bonniers att förhandlingar pågår, men kommentaren från Storytel var mer negativ: ”Det är något besynnerligt om Bonniers påstår att det pågår samtal just nu”, sa företagets kommunikationschef.

Frågan är därmed om vi är på väg mot en situation lik den i film- och tv-världen, där streamingtjänster som Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More satsar stora summor på att producera eget material som ska locka abonnenterna att välja just dem, och där det ”allmänna” materialet, som långfilmer som gjorts för vanlig biovisning, säljs av filmdistributörer i olika så kallade visningsfönster så att de först finns på exempelvis Viaplay i några månader, och därefter flyttar över till Netflix eller vice versa.

Till viss del har det här börjat ske även inom bokvärlden, Storytel har försökt profilera sig genom att skapa en stor mängd eget material som bara finns hos dem i form av ljudboksserier, kortare faktaböcker och dokumentärliknande ljudböcker (och här bör det för transparensens skull nämnas att jag är en av författarna som skrivit en ljudboksserie för Storytel).

Däremot är det här det första fallet då toppsäljande författare ur det ”vanliga” bokbeståndet – det vill säga det som ges ut av ett traditionellt förlag och är ämnat för såväl pappers- som digitalutgivning – stoppas från att finnas i en särskild tjänst.

Om det här är början på en större trend eller bara ett undantagsfall är tidigt att sia om. Bonniers äger Storytelkonkurrenten Bookbeat, och där har man än så länge varit tydliga med att man inte är intresserad av att kontraktera författare för att skriva böcker som bara ska finnas hos dem. Hittills har dock det i praktiken varit en närmast akademisk fråga, eftersom de varit så små i jämförelse med Storytel och antagligen inte ens hade kunnat locka någon av sina storförfattare för ett sådant upplägg ens om de velat. Men i takt med att tjänsten växer – för det gör den – blir kanske läget ett annat.

Säg så här: I nuläget handlar det här bara om den dåliga relationen mellan Bonniers och Storytel, Bonniers släpper fortfarande sina nya titlar till de andra två streamingtjänsterna på marknaden – Nextory och Bokus Play. Men om Bookbeat fortsätter plocka andelar, kan de då tänka om och också börja satsa på exklusivt material? Det tror jag absolut.

Vad svarar Storytel med då? Tja, de äger förlaget Norstedts, som också har en del av Sveriges största författare i sitt stall. Kanske blir de då Storytelexklusiva.

Då har vi plötsligt en helt annan bokbransch i Sverige. Jag hoppas vi slipper det.

Grattis Alva Fureman från Östersund!

Jag har alltid sett poesi som min litterära akilleshäl. Jag läser inte särskilt mycket lyrik privat, och har aldrig … ja, lärt mig hur god diktning bör se ut (nej, jag vet så klart att det inte är en exakt vetenskap som kan mätas och vägas, men jag tror att ni förstår vad jag menar).

Därför var det med viss bävan jag i vintras gick med på att ställa upp som jurymedlem i skrivtävlingen Jag skriver i dina ord, som är riktad till gymnasieelever och arrangeras årligen. Jag skulle vara en av tre medlemmar i juryn för Författarcentrum Norrs upptagningsområde, där jag ju är vice ordförande då denna organisation och Norrländska Litteratursällskapet sitter ihop.

Jag och de andra två jurymedlemmarna i norr fördelade de inkomna bidragen mellan oss, och valde därefter ut tre kandidater vardera som samtliga tre i vår jury läste. Därefter valde vi ut två finalister till riksfinalen, som skulle få tampas mot finalbidrag från Författarcentrums Öst-, Väst- och Sydregion.

Det bidrag i min ursprungliga hög som jag föll allra mest för var en dikt kallad Fjäll som hämtat inspiration från Säkerts låt Arktiska Oceanen. Jag tyckte det var ett otroligt vackert och välfångat stycke poesi som skapade något helt eget med avstamp i känslan i Annika Norlins text, som jag för övrigt får erkänna att jag tycker var fjolårets bästa svenska popmusikstycke.

Men så var det ju det här med min osäkerhet inför lyriken. Var det bra på riktigt? Jag var ärligt talat jätteosäker, tänk om mina jurykollegor skulle vrida sig som maskar när vi hade vårt jurysamtal över Skype och jag skulle försöka sätta ord på varför jag gillade den här texten? Men vad fasiken, jag gillade ju den mest, klart den skulle få vara med, låt dem skratta åt mig då!

Och tur var väl det. För inte bara höll mina jurykollegor, som var Anna Sundström Lindmark och Lina Stoltz, med om att det verkligen var en jättefin dikt som förtjänade en av de två finalplatserna från norregionen – den gick även hem hos riksjuryn med sådan emfas att den vann hela konkarongen vid den stora finalen nere i Göteborg i veckan!

Vinnaren Alva Fureman i mitten, flankerad av tvåorna Josefina Fjordell och Nora Holand. Foto lånat från tävlingens hemsida. Foto: Jarmo Väyrynen

Så – stort grattis Alva Fureman från Östersund, som visade sig vara författaren till Fjäll (bidragen var anonyma när vi läste dem). Hoppas du fortsätter skriva, och blir såväl en finfin prosaist som lyriker.

Här kan man läsa dikten i fråga, och även läsa en intervju med författaren.