Tolino håller Amazon stången i Tyskland

Såg en intressant detalj i senaste numret av Svensk Bokhandel, som går att anknyta till den eviga frågan kring Amazons vara eller icke vara på den svenska marknaden och vad deras etablering skulle innebära för våra inhemska aktörer.

I Tyskland, där bokhandlarna bestämde sig för att sätta hårt mot hårt mot den amerikanska jätten, har läsplattan Tolino och det bokhandelskonsortium som står den lyckats hålla Amazon relativt stången. På den växande tyska e-boksmarknaden – som utgör cirka fem procent av landets totala bokmarknad – har i dag Amazon 40 procent av marknaden, och Tolino 45. Den senares siffra ska därtill vara växande, har jag sett.

Nu är visserligen den tyskspråkiga marknaden väldigt mycket större än den svenska och därför mer tacksam att bygga en bra plattform för, men ändå, det behöver inte betyda död och förintelse bara för att Amazon knackar på.

Jag recenserade plattan Tolino Vision 2 före jul.

Såväl digitala som fysiska böcker ökar

Det blåser varma vindar i den svenska bokbranschen. Det såldes drygt 3 procent fler fysiska böcker i Sverige i fjol jämfört med 2014, enligt den officiella statistiken som presenterades på torsdagen.

Vad som inte ingick i statistiken var läget för e-boken, men enligt ett blogginlägg från Elib på fredagen är det uppåtsiffror som gäller även där. Jämfört med januari 2015 bjöd 2016 års första månad på en 20-procentig försäljningsökning. Till viss del verkar försäljningen öka till följd av att priset på e-böcker överlag sjunkit, men det är inte den dominerande faktorn, för intäkterna har trots lägre pris ökat med totalt 13 procent.

Vad som inte anges i inlägget, och som jag tycker vore intressant att veta, är vilket det genomsnittliga priset för en e-bok i Sverige faktiskt är i dag. Det går så klart att göra en någorlunda gissning genom lite matematik utifrån en någorlunda lång topplista, men det vore ännu enklare om Elib bara berättade det. Och finns det några intressanta prisskillnader mellan olika segment av e-boksmarknaden?

Hm, kanske borde gå loss lite med hjälp av Excel. Om man bara hade tid över i kalendern…

Vinterland

Efter en vecka med konstant mulet väder och en temperatur kring –5 och mycket snöande – vilket lägligt sammanföll med att min pappa var här på besök och kunde sköta snöskottningen – har nu temperaturen sjunkit ett tiotal grader och solen gnistrar vintervackert. Det är mycket snö här nu, det närmar sig en meter, och jag ser inte fram emot att skotta garagetaket, vilket jag antar att jag snart måste göra.

På tal om garaget så ställde jag om timern där inne i morse, ingen gårdsbelysning behövs mer om morgnarna, redan nästa vecka måste jag nog börja dra ner rullgardinen i barnens rum om nätterna för att inte Ejda ska börja tjoa om att det är ljust ute och dags att gå upp allt för tidigt. Det blir nog vår här igen också vad det lider.

Vid sidan av mitt vanliga brödskrivande har jag slitit med en text om Norrlands nord- och sydpunkter till tidskriften Provins den senaste tiden, har haft otroligt svårt att få rätsida på den. Men nu är den slutligt inlämnad, resultatet kommer i tryckt form om någon vecka.

På TVdags då? Tja, jag har så klart bland annat skrivit om Arkiv X igen, blir minst två inlägg till, det återstår ju två avsnitt av minisäsongen.

Mörkret

Jag oroar mig för vad som sker i världen, ser mer och mer svart på utvecklingen och börjar på allvar bli rädd att vi är på väg mot en framtid som liknar 1930-talets. Jag ser inga tecken på att så inte skulle vara fallet. Är vi mer upplysta i dag? Pyttsan. Jag älskar internet, men jösses vilket effektivt redskap det har blivit för de mörka krafterna.

Ja, för de ljusa också. Men de skriker inte lika högt och utlovar inte samma quick fix som de som öser ut hat. Inte ens i närheten.

Det här går åt helvete.

——

I min privata författarbubbla har jag hamnat i en för mig ovan position där jag måste försöka lägga upp en någorlunda konkret plan för ett helt romanprojekt. Jag har aldrig jobbat så, såväl Dannyboy & kärleken som Vi har redan sagt hej då bestod av en given början och en någorlunda känd slutpunkt, men vägen däremellan var i princip tom i förväg. Jag har tyckt om att arbeta så, har känt att det främjat min kreativitet och sporrat till spontana och sedda i backspegeln lyckade infall.

Å andra sidan har det tagit närmast löjligt lång tid att få ur sig de där böckerna sett till deras omfång. Kanske bara nyttigt att testa en annan strategi.

41-åringen

Dubbelt födelsedagsfikande för den här numera 41-åriga personen i dag, först kom mommon och moppon hit med smörgåstårta och kakor, och senare åkte vi hem till dem med en tårta som Ejda krävt att få baka. Borde så klart ha plåtat den för den blev väldigt snygg och Ejda var särskilt nöjd med att ha lyckats placera hallonen i en fin cirkel, men jag är en ack så dålig instagrammare bortom bilder på barnen, så det glömde jag.

Själva födelsedagen på fredagen firade jag med att vabba en magsjuk Tage. Han var dock inte mer sjuk än att han efter några kräkfester på förmiddagen kvicknade till så pass att han innan sänggång hade hunnit äta sju varmkorvar med bröd. De är om inte annat ombytliga, de små liven.

Arkiv X, skidor och Pet Shop Boys i London

Jag har börjat ta ett lite större redaktionellt ansvar borta på TVdags med högre frekvens i skrivandet där, förra veckan bjöd på tre alster från mina tangenter (det låter helt klart inte lika bra som min penna, men the times they are a changin), varav Arkiv X-texten får ses som veckans huvudnummer. Finns uppenbar risk att det blir så i fyra veckor till, givet min kärlek för Mulder och Scully.

I övrigt då? Tja, recenserade Danny Boyles och Aarons Sorkins Steve Jobs för UNT, var in till Kiruna en dag för att göra ett jobb förra veckan, var rejält förkyld i några dagar, övervakade barnens skidåkning i går och tänker mig en egen tur på lunchen i dag.

Barnen skidar

Och just ja! Jag och Johanna gjorde slag i saken gällande Pet Shop Boys i London i sommar. Fredag den 22 juli på Royal Opera House vid Covent Garden. Jösses vad jag längtar.