Twin Peaks och havsbad

Några saker att nämna i väntan på riktig bloggtid:

Jag var med i P4 Extra i dag och pratade om Twin Peaks. Det blev ett samtal om seriens påverkan när det begav sig samt på eftervärlden, hur den står sig i dag och om det någonsin kommer en säsong tre (rätt höga odds på det). Som vanligt när man är med i radio känns tiden allt för knapp (ungefär hälften av stolparna jag skrivit ned hanns med), men en del matnyttigt finns i alla fall att finna här i det sisådär fyra minuter långa inslaget:

Vi körde ner till Pite Havsbad för en liten minisemester under högtryckets sista skälvande helg – regnet som plågat nordligaste Sverige de senaste dygnen började falla när vi hunnit två av de trettiosex milen hemresan bestod av. Äventyrsbad, lekland, nöjesfält, hoppborgar och … ja, havsbad stod på schemat, och jag passade även på att testa ett vattentätt skal från Lifeproof. Jag har tänkt skriva lite mer om det här skalet när tid finnes, men till en början nöjer jag mig med nedanstående klipp:

Senkommet beröm

För första gången på cirka fyrahundra år, eller åtminstone fyra, satt jag just framför datorn utan något särskilt att göra. Fåfängt började jag genast leta runt nätets glömda vrår om någon av mina böcker kunde ha blivit omskrivna någonstans på sistone. Inget nytt att rapportera dock, vilket väl är som sig bör med tanke på åldern på mina alster – nio, fyra och två år.

Men!

Jag hittade ett par gamla saker som undkommit min blick.

Om pocketversionen av Vi har redan sagt hej då i tidskriften Fokus i oktober 2011:

Den manliga trettioårskrisen är ett vältröskat ämne. Kulturjournalisten Daniel Åbergs andra roman träffar ändå mitt i prick i sin skildring av förhållandefobi och den välbekanta ambivalensen när kärleken knackar på dörren.

Om pocketversionen av Dannyboy & kärleken i Vår Bostad i september 2006:

Vansinnig romantik i högt tempo.

Eftersom jag är så svältfödd på beröm dessa dagar lade jag raskt in dem bland övriga recensionscitat.

Översikt av den svenska ljud- och e-boksmarknaden

I försomras jobbade jag i samarbete med Testfakta fram en översikt av den svenska marknaden för ljud- och e-bokstjänster, främst med fokus på de prenumerationstjänster som finns. Testfakta har nu gjort en grafik av samt skrivit en text utifrån materialet, och även intervjuat mig. I går körde DN materialet på sina ekonomisidor. Nätversionen av artikeln ligger bakom DN:s betalvägg, men grafiken går att se ändå, verkar det som.

IMG_8741

Lästips, 24, badliv och bröllop

Vad jag har gjort de senaste dagarna?

Kommit med lästips för sommaren på relanserade Popmani (jag skriver bland annat om Shirley Jacksons Liv bland vildarna och dess betydelse för att mina barn finns), jag har precis publicerat en rejäl drapa om säsongsfinalen (seriefinalen?) av 24 på TVdags, har levt något sorts hemmasemesterliv samt besökt Vittangi Älgpark för att gå på bröllopsfest i sommarnatten.

IMG_8702

IMG_8662

IMG_8670

IMG_8690

Plus och minus

Det är intressant att det även här längst uppe i norr blir så varmt om somrarna. Visst, sommarperioden är betydligt kortare än i södra Sverige (det snöade ju trots allt ymnigt i Kiruna kvällen före midsommarafton), men de årliga värmetopparna är i stort desamma oavsett om man befinner sig i höjd med Malmö, Stockholm, Umeå eller Vittangi. Samtidigt gäller inte det omvända – de bitande temperaturer runt -40 vi får här uppe några perioder varje vinter nås i princip aldrig söderut.

I dag visade vår väderstation +31.0 grader strax före klockan två på eftermiddagen, en kulminering på det högtryck som dallrat över oss den senaste veckan. En timme senare brakade ett rejält åskväder loss och himlen öppnade alla spjäll vilket dämpade temperaturen även när åskmolnen dragit vidare och himlen blivit klar igen.

Men det årliga temperaturspannet ligger alltså på 70 grader. Omväxlande om inte annat.

Bia Sigge går till Massolit

Hoppsan! Pocketshops Bia Sigge, på papperet sortimentsansvarig men för många något av företagets ansikte utåt, lämnar den framgångsrika pocketbokhandeln och blir förläggare på Massolit Förlag med start i september, enligt ett pressmeddelande.

Tveklöst en spännande utveckling för Massolit, och förhoppningsvis ett tecken på att förlaget nu är redo att börja fokusera på sin bokutgivning igen – efter jätteköpet av det kraftigt blödande Forma Books i fjol har det mesta kring Massolit handlat om hur de ska få det förlagsimperium de nu besitter på fötter igen.

Intressant också att det var Boktugg, den nya branschbloggen med koppling till HOI Förlag som jag skrev om häromdagen, som var först med att plocka upp nyheten och inte Svensk Bokhandel.

——

Transparenstillägg: Massolit Förlag var förlaget som gav ut pocketversionen av min roman Vi har redan sagt hej då, så jag har viss koppling till dem. Hur min eventuella framtid där ser ut har jag dock ingen som helst aning om, i nuläget fokuserar jag inte ett skvatt på var min nästa roman ska ges ut, utan enbart på att skriva den.

Sommar, Pride och bossen

Sommaren kom till Tornedalen i helgen. I lördags åkte vi ner till Pajala för att gå i regionens första prideparad, Tornedalen Pride på Pajala Marknad. 800 personer slöt upp, Mikael Niemi höll invigningstal och människor stod på scen och grät av lycka. Vi hade ingen Prideflagga att ta med, men hade klätt Ejda i extra färgglada kläder dagen till ära.

IMG_8575

Att jag inte är någon novelläsare av rang kommer inte som någon nyhet för trogna läsare av den här bloggen. Men veckan som gick slumpade det sig så att jag faktiskt läste två stycken – båda med mycket gott resultat! Först var det Håkan Nessers Herr Kadar, – en väldigt nessersk berättelse till både takt och ton – och därefter Hans-Olov Öbergs En ny boss för Sverige – i vilken det urvattnade politiska livet i Sverige tar en oväntad vändning när det hemliga sällskap som i verkligheten styr landet kuppar igenom Bruce Springsteen som statsminister. Jag kan varmt rekommendera båda.

Dagens utmaning: Att hålla Ejda sysselsatt med annat än att bada åtminstone de timmar Tage är på dagis. Missförstå mig rätt, det är väldigt mysigt att se den enorma glädje hon utstrålar med både kropp och röst när hon plaskar runt i poolen, men det är en smula ansträngande att hålla på och fylla på med varmvatten från badrummet hela tiden.

IMG_8608

Adlibris Letto sjunger på sista versen

Varje gång som Adlibris kör en kampanj för sin läsplatta Adlibris Letto så ökar trafiken till min blogg. Mina två tester av plattan sommaren 2012 – dels ett allmänt och dels ett för hur den hanterar bibliotekslånade e-böcker – är mina två mest besökta inlägg de senaste två åren.

Och kampanjer har de haft ofta. Först var det ordinarie priset 1 395 kronor men den verkade nästan alltid vara prissänkt till 995, och senare har den även reats ut för 695. Till sommarens kampanj, som väl får antas vara den sista, är priset satt till 495 kronor.

En inte alltför vågad gissning är att Letton fasas ut till höstsäsongen, det finns väl en gräns för hur länge man kan sälja en hårdvara som lanserades för 2,5 år sedan (Letton är egentligen en Bookeen Cybook Odyssey laddad med svensk programvara). Ersätts den med en nyare platta från Bokeen eller annan tillverkare, eller väljer de att bara satsa på appar för surfplattor och mobiler? Och begraver de namnet Letto och går samma väg som Amazon och satsar på en enhetlig linje när det gäller namnet på sina digitala satsningar – Adlibris e-boks- och ljudboksplattform heter ju Adlibris Mondo (som jag också testat här i bloggen) sedan förra hösten?

Jag tror att de till hösten satsar på en Mondoplatta (kanske en försvenskad version av bakgrundsbelysta Cybook Odyssey Frontlight?) som presenteras i samband med årets bokmässa. Jag lovar att testa den utförligt.

Boktugg vill snacka bokbransch

Bloggar om bokbranschen växer väl inte direkt på träd i Sverige, men nu har i alla fall Sölve Dahlgren och de andra bakom HOI Förlag dragit igång sajten Boktugg, som hoppas bli just detta. Det finns gott om bokbloggar som skriver om böcker, men väldigt få bloggare som skriver om bokbranschen, skriver Sölve i ett inlägg på sin egen blogg där han presenterar projektet, och nämner i samma veva även mig som någon som brukar skriva om branschen. Den som scrollar bakåt i mitt flöde just nu lär se att det blivit rätt dåligt med sådant på sistone, en egen rask koll får det till att det var den 23 maj då jag skrev om det hopplösa läget för de svenska e-boksbutikerna, men så fort den här sommaren är över och jag framåt hösten baxat in min mycket tidskrävande dotter på förskolan hoppas jag att det blir lite ändring på den fronten (att jag har tid att skriva dessa rader just i dag beror på att jag för dagen saknar akuta arbetsuppgifter samt Ejda just nu sover).

Hur som helst, just det här inlägget skulle ju inte handla om mitt familjeliv. Roligt med ett nytt branschbloggsinitiativ! Jag ska med stort intresse följa sajten och hoppas att den berikar boksamtalet i landet.

Och kan man kanske anta att tillkomsten av Boktugg är en orsak till att Sölve Dahlgrens HOI-kompanjon Lars Rambe varit så tyst på sin egen bokbranschblogg Building Blocks by Rambe sedan i våras?

Kan du vissla Johanna?

Tvära kast här. Vindstilla högsommarvärme på förmiddagen, stormvarning när jag med Ejda i cykelkärran cyklade över Torneälven på eftermiddagen och alla spjäll öppna på vid gavel-regn på kvällen.

Johanna läste Alice i Underlandet för Tage i går kväll, i dag fick vi således dels svara på en del förvirrande frågor kring den absurda handlingen samt till kvällen arrangera ett tekalas enligt ickefödelsedagsfest-modell. Något te serverades visserligen inte, däremot tårta, glassbåtar, godis, bullar och kakor. Barnen fick visselpipor i ickefödelsedagspresent, de vuxna fick beskåda galna barn som visslade sig hesa.

En så kallad heldag.

UPPDATERING: Johanna har bloggat om kalaset ur ett mer litterärt perspektiv.