Svenskar tycker om att gå på bio. Trots att biografbranschen inte gärna talar om det så ligger biobesöken år 2008 på samma nivå som de gjorde i början av 1990-talet. Nedladdningen har inte lett till någon massflykt från biograferna, att siffrorna var högre i början av 2000-talet än de är nu beror till stor del på att tre små filmer om hobbitar vardera sågs av nästan två miljoner svenska biobesökare.
I dag har cirka 300 svenska småbiografer en helsidesannons i Dagens Nyheters kulturdel. I den här annonsen skulle de kunna kräva att riksdagen ger dem finansiella möjligheter att visa ny biograffilm, filmer som är aktuella, filmer som det skrivs om i tidningar, på nätet, filmer det pratas om i tv, filmer som människor vill se för att de är nya och aktuella på repertoaren just nu.
Det gör de inte. I en helsidesannons i DN under rubriken Biografer mot filmpirater går de ut och kräver att människor som laddar ner ny och aktuell film ska sättas åt. Sanktionsdirektivet, där privata företag ges laglig rätt att agera polis på egen hand, måste godkännas av riksdagen skriver de. Folk i småstäder ska inte ha rätt att se ny och aktuell film på bio trots att det skulle gå att lösa om viljan fanns, de ska bara ha rätt att se de gamla filmer som småbiograferna visar i dag. Det ska riksdagen se till.
Det var länge sedan jag läste något som provocerade mig mer.
——
Uppdatering: Om någon undrar, så kommer uppgifterna om svenskarnas biovanor från en SOM-undersökning som presenterades i somras. Grafen här under är skärmdumpad från just denna.
Du måste leva i en väldigt speciell värld om det är just DENNA sak som provocerar dig mest. Vad är väl folkmord och massvält mot inskränkningar i möjligheterna till fildelning!
Uppenbarligen tror inte biografägarna mycket på sin egen produkt, om de på allvar tror att upplevelsen av en film på en bildskärm eller en TV kan mäta sig med biografupplevelsen. Om de inte tror att de ska kunna hävda sig i kampen mot halvdassiga filmrippar kanske de skulle ägna sig åt att sälja annat i stället, som till exempel gardiner och liknande som inte ”piraterna” konkurrerar med.
Det var länge sedan Hollywood gjorde något jag på allvar ville se, och jag blev inte mer frestad att gynna biograferna efter det här utspelet. Jag håller mig till äldre filmer på DVD, för lustigt nog är det ju nästan inga biografer som visar äldre kvalitetsfilm heller. Det är bara nya eller halvnya dynamitepos från Hollywood som gäller. Övrig film hänvisas till ”cineastbiografer” av vilka sverige har ungefär fem, fördelade på tre större städer. Tack så mycket, filmbranschen.
Om jag fick chansen skulle jag hellre se bra film på bio. När det enda alternativet är att se halvbra saker hos någon som tycker att rättssäkerhet är förlegat, så blir det inga biobesök.
Bo Ko: Det var kanske den bajsnödigaste kommentar jag läst på bra länge. Det enda som stör mig mer än din förmåga att tolka allt bokstavligt – om du nu menar allvar – är att jag känner mig tvingad att svara.
Hej, jag blev ledsen när jag såg att mina lokala biografer skrivit under listan. Förstår de inte att detta är helt fel väg att gå?
Jag skrev ett brev till Rapportredaktionen i går och klagade på den ensidiga rapportering kring annonsen. Dom svarade att dom tyckte annonsens budskap var en intressant aspekt av medieutvecklingen och att man inte kunde fördjupa och problematisera p g a det begränsade tidsformatet. Mitt uppföljande svar länkar bl a hit.
Bajnödig eller inte: personligen har jag blivit mycket mer ***provocerad*** av att läsa t.ex. en del nyliga uttalanden av Sverigedemokraterna samt av George Bush. Det hela beror nog på hur ens värld ser ut. Om man tror att fildelning skall frälsa världen så…
Bo Ko: Jag tror inte alls att fildelning ska frälsa världen, det står inget om det i mitt inlägg – vilket du som väljer att läsa min sistamening så bokstavligt borde kunna se.
Mitt inlägg handlar om att jag tycker att biobranschen, särskilt den som verkar på landsbygden som troligen har mindre marginaler än filmstäderna i storstäderna, gräver sin egen grav om de istället för att jobba för att visa nya filmer vill lagstifta tillbaka ett biobeteende som hör en svunnen tid till, det vill säga en tid när människor inte hade några alternativ, lagliga eller olagliga, än att vänta tre månader om de ville se en särskild film på bioduk. Om småstadsbiograferna ser till att visa nya filmer på bra och moderna biografer, så tror jag att folk väljer det före andra alternativ. För som jag skrev i inläggets första mening: Svenskar tycker om att gå på bio.
Av de 327 biograferna som är kommersiella så ägs majoriteten av Svensk Filmindustri, som ägs av familjen Bonniers, som är Sveriges största mediaägare, som bl.a äger Dagens Nyheter, Expressen, TV4, Dagens Industri, Semic m.m.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_174964.svd
För snart ett år sedan fick SF en monopolställning på den svenska biografmarknaden då de köpte konkurrenten Astoria. SF har nu 80 procent av hela biografmarknaden sett till hela riket. I de 20 största orterna blev siffran 98 procent.
http://www.etc.se/artikel/17271/sfs-monopol-hotar-kvalitetsfilmen
http://sydsvenskan.se/nojen/article257353.ece
Vad familjen Bonniers tycker i dessa frågor är klart. Deras överkucku Carl Johan Bonnier hade en en hatartikel i deras flaggskepp Dagens Nyheter, vid denna tidpunkt förra året.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=715909
Bonniers grundade sin förmögenhet under mitten av 1800-talet på att kopiera böcker från europeiska författare utan att betala författarna någon ersättning.
Att biograf-industrin skulle vara i kris är inget nytt. Här finns en hel del att läsa om de ruffel och båg-metoder som nyttjats tidigare inom filmbranschen.
http://www.filmsoundsweden.se/backspegel/patentkrig.html
Svensk filmbransch har strävat i så många år efter monopolförhållanden och vattentäta skott.
Vi har för klena lagar när det gäller filmbranschen och det beror på att staten själva är insyltad som den viktigaste aktören i monopolspelet. Hade vi haft en fri filmmarknad så hade vi också haft fler regleringar eftersom branschorganisationer brukat tvinga fram sådana.
Men när det knappt finns någon bransch (läs branschen = SF) är det inte lätt att ha några sådana organisationer. Vi åtnjuter just nu frukterna av en väldigt märklig kulturpolitik som varit igång i trettio år.
Det kan vara så att dom är ”tvingade” att gå ut som positiva till lagförslaget, annars kanske dom inte får köpa in Hollywood filmerna längre. Fast det är kanske lite långsökt.
Har haft stor nytta av ditt inlägg idag då jag bloggat bl a i Norrtelje Tidning under rubriken Medie i filmlobbyns tjänst, lägger länk här
http://www.norrteljetidning.se/lasare/bloggar/3/comment/id/3825
Den grafiska bilden gjorde att jag fick all bitar på plats. Tack för det. För mig handlar det om att vi måste ha en rättssäker lagstiftning, vilket detta lagförslag inte är. På min blogg kan du läsa vad Socialdemokraterna, som grupp, svarade mig sedan jag vädjat till alla riksdagsledamöter i länet om att de måtte Motverka övergrepp från branscher mot enskilda individer och min följdfråga. Har i övrigt fått svar från en moderat som verkar har en verklighetsförankrad syn på saken.
Dennis Nilsson: Din kommentar ovan är så fylld av faktafel, skrivfel och misuppfattningar att jag inte vet var jag ska börja. Men istället för att skriva ett lika långt inlägg med rättelser och förtydliganden låter jag det vara eftersom din förvirring torde vara uppenbar för de flesta som har så mycket som ett uns av förkunskaper.